Life & Cooking interview
Interview met Julia Duncan over trends in interieur styling voor
“Life and Cooking” op RTL 4, 2004
Television-set aangekleed in Oriëntaalse stijl door “Funk it Up!”
Interview van RTL 4, “Life and Cooking” 25/01/04
Julia Duncan is interieurstyliste en heeft ruime ervaring in het organiseren van evenementen en feesten. Haar passie en talent is het ontwerpen van originele en opvallende decoratie voor beurzen, feesten en evenementen. Julia heeft ook voor beroemdheden gewerkt. Zo heeft ze onder andere de kleedkamer van Robbie Williams ingericht toen hij in 2002 een geheim concert gaf in Amsterdam. In Life & Cooking liet Julia de laatste Oosterse interieurtrends zien.
Lounge
In het Oosten en Midden-Oosten was traditioneel gesproken alles laag bij de grond. Iedereen kent wel de Japanse lage eettafels, maar ook de ontvangstruimte voor gasten, de stoelen en het bed zijn in de Oosterse landen laag gemaakt. Het is ontzettend comfortabel en relaxed en wordt nu in het westen veel gebruikt in hippe restaurants en clubs maar ook thuis.
Behang
Behang is weer helemaal hip! Bijvoorbeeld Chinese stijlen in rood en goud, geweven stoffen, riet en bamboe. Je hoeft ook niet per se behang op een muur te plakken, het kan ook op een kamerscherm, een klein stuk muur of in een kast om die wat interessanter te maken. Bovendien ben je lekker creatief bezig en het is erg leuk om zelf dingen mooi te maken en niet alles kant en klaar te kopen.
Minimalisme
De basis van Oosterse design is simpel en strak. Minder is meer! Minder spullen bijvoorbeeld, betekent ook minder opruimen en meer tijd voor jezelf. Door minimalisme komt de architectuur van een ruimte beter naar voren. Het wordt veel gebruikt om rust te geven in een maatschappij waar mensen ontzettend druk en gestressed zijn. Buiten het huis is er zoveel stimulatie door advertenties, televisie schermen en dergelijke dat het huis is nu een belangrijke rustplek is geworden.
Feng Shui
Feng Shui is het creëren van harmonie in huis. Feng shui toepassen betekent gunstige energie in de woning versterken, storende invloeden afwenden en tegenstrijdige energieën in evenwicht brengen om zo de woning tot een bron van welzijn te maken. Iedereen weet dat je wordt beïnvloed door jouw omgeving. Bijvoorbeeld als je huis schoon is, dan voel je je beter.
Feng Shui is een complex systeem, maar vaak is het gewoon gezond verstand. Bijvoorbeeld, een werkbureau naast een bed is niet gunstig voor je nachtrust en ook niet gunstig voor je werk.
Te veel felle kleuren geven te veel prikkels. Dat geeft onrust. Te weinig kleur, bijvoorbeeld alleen wit, kan te weinig stimulerend zijn. Ben je van jezelf heel druk en altijd bezig, dan kunnen zachte kleuren je in balans brengen en als je een stil, bescheiden type bent, dan kunnen felle kleuren je meer stimuleren en tot activiteit aanzetten. Er zijn duizenden boeken hierover geschreven en Feng Shui wordt inmiddels door heel veel westerse interieur ontwerpers en gewone mensen toegepast.
Zwart
Vroeger werd zwart nooit gebruikt in westerse interieurs maar een zwarte muur of een zwarte vloer geeft wel een dramatisch en elegant effect. In Japanse interieurs wordt zwart gebruikt om definitie en vorm te geven. De bedoeling is niet om elke muur zwart te verven maar een muur of een schoorsteen voor het accent. Voor het contrast gebruik je wit of andere sterke kleuren
Interieur accessoires
Buddha beelden, kaarsen, wierook en windgongen zijn typisch oosterse items die al behoorlijk ingeburgerd zijn en tegenwoordig in veel Nederlandse huizen zijn terug te vinden.
Kijk voor meer informatie op www.funkitup.nl
De kussens op de bank in Life & Cooking kwamen van Christodoulou & Lame, Rozengracht 42, Amsterdam